Search
Close this search box.
لاپاراسکوپی رحم و مراحل انجام

لاپاراسکوپی رحم

لاپاراسکوپی رحم

لاپاراسکوپی رحم نوعی عمل جراحی برای تشخیص دقیق و درمان بیماری‌های مرتبط با سیستم تولید مثلی زنان است؛ به‌طوریکه امروزه اغلب مشکلاتی که در رحم، تخمدان‌ها و اندام‌های شکم و لگن را درگیر می‌کند، با این روش تشخیص داده و درمان می‌شود. در این نوع عمل برای دسترسی به اندام‌های داخلی بدن، در ناحیه شکم و لگن نیازی به برش‌های عریض و طویل جراحی باز نیست؛ بلکه همه اقدامات تنها با ایجاد چند سوراخ نیم تا یک سانتی‌متری در اطراف ناف و ناحیه عمل انجام می‌شود. برای این نوع عمل تجهیزاتی به اسم لاپاراسکوپ مورد نیاز است که به شکل لوله‌ای باریک و دوربین‌دار هستند و با ورود به درون شکم، تصویری واضح و دقیق را در اختیار جراح قرار می‌دهند. این جراحی برای انجام دقیق خود نیازمند گاز کربن‌دی‌اکسید است تا اندام‌های درونی به‌خوبی از دیواره فاصله بگیرند؛ و همچنین برای انجام آن باید فرد تحت بیهوشی عمومی باشد تا دردی را احساس نکند. برای آشنایی بیشتر با لاپاراسکوپی رحم، مزایا و شیوع انجام آن با ما همراه باشید. همچنین در ادامه خواهید فهمید که به‌راستی این شیوه عمل چه فرقی با جراحی باز دارد؟

مزایای لاپاراسکوپی رحم

لاپاراسکوپی رحم به‌عنوان یکی از بهترین روش‌های جراحی تشخیصی و درمانی رحم برای رفع فیبروم رحمی، کیست تخمدان، تشخیص آندومتریوز، بیماری التهابی لگن، ناباروری، حاملگی خارج رحمی، برداشتن رحم و تخمدان و تشخیص سرطان مرتبط با این ارگان‌ها شناخته می‌شود. چرا که این روش جراحی با مزایای زیر همراه است:

  • درد و عوارض این جراحی قابل قیاس با جراحی باز نیست.
  • به‌دلیل وسعت کم زخم‌ها و جراحات در این نوع عمل نسبت‌به جراحی باز، نواحی شکم و لگن زیباتر می‌ماند و این، در اعتمادبه‌نفس بانوان تاثیرگذار است.
  • احتمال ابتلا به عفونت و خونریزی در این نوع عمل کمتر است.
  • لاپاراسکوپی رحم با استفاده از لوله لاپاراسکوپ و دوربینی که تصاویر را بزرگنمایی می‌کند، دقت جراح را افزایش می‌دهد.
  • دوره نقاهت لاپاراسکوپی رحم کوتاه‌تر و سبک‌تر از جراحی باز است.
  • با توجه به‌ عوارض کمتری که این‌ عمل دارد، هزینه‌های مربوط به دارو و مسکن‌ها کاهش می‌یابند.

لاپاراسکوپی رحم چه زمانی انجام می شود؟

لاپاراسکوپی رحم هم برای تشخیص دقیق و زودهنگام بسیاری از مشکلات رحم و ارگان‌های مرتبط با آن کاربرد دارد و هم اینکه می‌توانید بسیاری از مشکلات را درمان کند و از جمله آن‌ها می‌توان به فیبروم رحمی، کیست تخمدان و… اشاره نمود. به‌طورکلی این عمل نشان می‌دهد که آیا سلول‌های رحم و ساختارهای مرتبط با آن، حالت طبیعی خود را دارند یا نه. پس زمانی لاپاراسکوپی رحم را انجام می‌دهند که می‌خواهند موارد زیر را مورد بررسی قرار دهند:

  • تشخیص و درمان کیست تخمدان
  • حاملگی خارج رحمی
  • آندومتریوز
  • مشکلات ناباروری
  • پیدا کردن علت درد و ناراحتی شدید با منشا نامعلوم در نواحی رحم و تخمدان‌ها
  • بازدید، تشخیص دقیق و برداشتن غدد سرطانی مربوط به سرطان رحم یا تخمدان
  • بستن لوله‌های رحمی جهت جلوگیری از بارداری
  • رفع فیبروم رحمی
  • برداشتن رحم و تخمدان در موارد شدید سرطان رحم و سرطان تخمدان
  • چسبندگی لگن و لوله‌های رحمی
  • درمان اختلالات لگن از جمله بی‌اختیاری ادرار و پرولاپس ارگان لگن
  • بررسی و تشخیص عفونت در ساختارهای تولید مثلی از جمله لگن و لوله‌های رحمی

مراحل انجام لاپاراسکوپی رحم

مراحل لاپاراسکوپی رحم

برای انجام لاپاراسکوپی رحم ابتدا فرد تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد و برای انجام عمل آماده می‌شود. در ابتدای این نوع عمل باید مقداری گاز کربن‌دی‌اکسید یا اکسیدنیتروژن به ناحیه عمل تزریق شود تا با فاصله گرفتن دیواره شکم از ارگان‌ها و بالا رفتن روده، دید بهتری در اختیار جراح قرار گیرد. سپس با برش‌های کوچکی که با قطر ۰.۵ تا ۱.۵ سانتی‌متری در اطراف ناف و ناحیه عمل ایجاد می‌شوند، جراح می‌تواند لوله‌هایی مخصوص که دارای دوربین و روشنایی هستند را به داخل شکم بفرستد.

این لوله‌ها تصویر دقیقی از فرآیند عمل را به نمایش درمی‌آورند و انواع مخصوصی از آن‌ها هستند که می‌توانند علاوه‌بر فیلمبرداری و تشخیص، در روند درمان و رفع و اصلاح مشکلات شکم و لگن موثر واقع شوند. در نهایت زمانی که تمام این مراحل تشخیصی و درمانی انجام شد، لوله‌ها و تجهیزات از شکم خارج؛ و برش‌ها بخیه و پانسمان می‌شوند. حال این امکان وجود دارد که بیمار به اتاق ریکاوری منتقل شود و به‌تدریج بهبود پیدا کند.

نتایج جراحی لاپاراسکوپی رحم

به‌طورکلی نمی‌توان نتایج جراحی لاپاراسکوپی رحم را به‌عنوان مواردی قطعی و یکسان بیان کرد. چرا که هر عمل لاپاراسکوپی رحم با توجه به اهداف تشخیصی و درمانی نتایج خاص خود را دارد. همچنین برخی از عمل‌های لاپاراسکوپی رحم کمترین درد و عوارض را دارند که با حدود یک هفته پرهیز و استراحت برطرف می‌شود. و برخی دیگر از عمل‌ها با عوارضی مثل درد، حالت تهوع، تب، سردرد، خونریزی، تورم ناحیه عمل، کاهش ادرار، عوارض بیهوشی و…‌ همراه هستند. فراموش نکنید که با مشاهده عوارض شدید، مراجعه به پزشک الزامی است و البته، انجام دقیق مراقبت‌های لازم بعد از عمل در این مورد تاثیر به‌سزایی دارد.

لاپاراسکوپی رحم با جراحی باز

در روش لاپاراسکوپی رحم چه برای تشخیص و چه درمان تنها سه برش نیم تا یک سانتی‌متری در ناحیه مورد بررسی ایجاد می‌شود؛ اما همانطور که احتمالا می‌دانید، در جراحی باز و سنتی برش‌های ناحیه شکم برای دسترسی به اندام‌های داخلی، ۶ تا ۱۲ اینچ بزرگی دارند. طبیعتا زمانیکه جراحات کمتر باشد، دوره نقاهت و مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی کاهش می‌یابد و فرد سریعتر می‌تواند امور روزمره و فعالیت عادی خود را از سر بگیرد.

 همچنین در این نوع عمل به‌دلیل محدودتر بودن ناحیه برش‌ها، عوارض پس از عمل کمتر است و این مورد نه تنها به سلامت فرد کمک شایانی می‌کند بلکه در ملاحظات اقتصادی برای تهیه دارو و مسکن نیز تاثیر به‌سزایی دارد‌. افزون‌بر این، دقت جراح در جراحی باز قابل قیاس با دقت و قدرت بینایی در جراحی لاپاراسکوپی نیست؛ چرا که در روش لاپاراسکوپی دوربینی وجود دارد که تصویری واضح و دقیق را در اختیار پزشک قرار می‌دهد.

نتیجه‌گیری

در طول این مطلب تمام سعیمان این بود که بتوانیم اطلاعات جامع و کارآمدی را در مورد نحوه انجام عمل لاپاراسکوپی رحم در اختیار شما همراهان گرامی قرار دهیم. فراموش نکنید که برای انجام این نوع عمل نیز باید پزشکی حاذق و باتجربه را انتخاب نمایید و همچنین در انجام مراقبت‌های لازم قبل و بعد از عمل دقیق باشید تا بتوانید دوره بهبودی را با کمترین عوارض و دشواری پشت سر بگذارید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *